Средновековно арабско сладко-кисело пиле (сикбадж)

Използва се месо, тиква, пипер, канела, лук, шафран и винен оцет.

Месото се слага в съд за готвене, след което му се добавя вода колкото да го покрие. Стои на огъня, докато водата изври. После му се добавя отгоре стритата на ситно канела, пипера, хубав зехтин и една глава лук, след което се изпържва както трябва. Почне ли да ухае добре, му се добавя малко сгорещена вода, тъй като тиквата ще пусне още малко вода. Като заври водата, се добавя тиквата, нарязана на парченца, а после като пак възври, се слага и накълцан лук. Сготви ли се добре, се поръсва със сол, преди да се сложи оцета, за да не престава да се готви; солта се добавя на вкус. Вместо тиква може да се използва изпържено таро (трилистник, колоказия) или женски растения таро. После, преди да се сложи оцетът, се слагат и стафиди, грозде, бланширан бадем и захар. След всичко това се слага и оцетът, като преди това е сложен и шафранът.

Всички овкусители се слагат в следната смес – винен оцет, пчелен мед (или в захар) в еднакви количества, заедно с шафран и бланширани, разцепени на две бадеми, амбра и други ароматни добавки, като се готви до правилната степен. Сервира се, сипано с черпак подобно на киселото мляко, и това го прави по-добро 12.

Бележки

  1. Ибн ал-‘Адим, Китаб ал-уусла ила л-хабиб фи уасф ат-тайибат уа-т-тиб, ред. Сулайма Махджуб и Дуррийа ал-Хатиб, Институт по арабско научно наследство (Ма’хад ал-турас ал-илми ал-араби) към университета в Алепо (Халаб), т. 2, 1988, с. 598-599.
  2. Илюстрацията е турска от края на XVII в.