Средновековни арабски рецепти със сварени или бъркани яйца [омлети]

Тъй като наскоро мина българският Великден, отново четем любимия ми Ибн ал-Адим с неговия хаотичен рецептурник от XIII век и превеждаме няколко рецепти за ястия с яйца1:

Твърдо сварени пържени яйца

Взимат се яйца и добре се сваряват. Сетне се обелват и се пържат в зехтин или сусамово олио, докато бялото им почервенее. После се махат и се поднасят със студени [зеленчукови] гарнитури.

Втори вид

Взима се месо, смила се на ситно и се вари. Когато стане готово, отново се смила на ситно и се спържва с мазнина. Накълцва се на ситно магданоз, след което магданозът и месото се турят в съд. Отгоре им се чукват яйцата, поръсва се с люти подправки, пресен и сух кориандър, стрито сирене и канела. Пържи се в съд за бъркани яйца в зехтин и сусамово олио. Тиганът за пържене трябва да бъде хубав, кръгъл, с висок ръб и дълга дръжка, подобна на дръжката на черпак. Слага се на огън от въглища, сипват му се зехтин и сусамово олио и се оставя, докато мазнината се сгорещи. След това се добавят яйцата и подправките – на всяка порция бъркани яйца се слагат три яйца, подправки и от спърженото месо. Тиганът за пържене се пълни с разбърканите яйца и подправките и се оставя, докато се сгъсти. Сетне се слага в съд и се преобръща, след което се пържи дълго време. Набожда се с нож и му се слагат сусамово масло и чист зехтин, като и подправки, и се обръща от време на време, както казахме, докато не стане готово.

Трети вид, който е без месо

Нищо не се пропуска [от горната рецепта], освен месото.

Четвърто: бъркани яйца със зелена бакла или зелен нахут

Прави се по същия начин като бърканите яйца с месо, но се добавя разцепена наполовина зелена белена бакла или пък зелен нахут. Цялото това се разбърква и се пържи, както споменахме.

Пето: подкиселени бъркани яйца

Прави се както споменахме, но в подправките се добавя осолен лимон, който се накълцва на ситно. Яйцата се пържат и когато тръгнат да стават готови в тигана, се набождат на много места с нож, след което им се слага с лъжичка винен оцет и лимонов сок. Оставя се за около час, сетне се преобръща и така се прави седем или осем пъти. Отнема дълго време. Така се правят овкусени с кисело бъркани яйца. Малко хора могат да ги правят добре.

Шести вид: бъркани яйца в стъклени бутилки

Взимат се яйцата и подправките и се слагат в бутилки от стъкло. Гърловината им се запечатва добре и се слагат във вряща вода. Държат се там да врят, докато не станат. Когато са готови, внимателно се чупят бутилките и яйцата остават както са си, във формата на бутилки. Сетне се пържат в зехтин и сусамово олио и така се поднасят2.

Бележки

  1. Илюстрацията е от „Книгата за животните“ на ал-Джахиз (поч. 869) в препис от 1335 г.
  2. Ибн ал-‘Адим, Китаб ал-уусла ила л-хабиб фи уасф ат-тайибат уа-т-тиб, ред. Сулайма Махджуб и Дуррийа ал-Хатиб,  Институт по арабско научно наследство (Ма’хад ал-турас ал-‘илми ал-араби) към университета в Алепо (Халаб), т. 2, 1988, сс. 715-718.