Ястия с лук: три стари арабски рецепти

По-хубав от сладкиши, по-вкусен от много други ястия

Взима се сух лук, обелва се, мие се и се вари, докато почне да се разпада. Разбърква се като смес, после се оставя да се охлади, и течността му се отцежда. Сетне се взима месо, [накълцва се], вари се, после се пържи. Прави се [от лучената смес] обикновени топчета като тези от таро [трилистник, Colocasia Esculenta] по-горе и се пържат заедно с месото, докато почервенеят и станат хомогенни. Сетне се взима винен оцет, пчелен мед или захар, слагат се на лука, и се готви на тих огън. Сложи му шафран, разни подправки и го залей с овча лой, докато се покрие. Оставя се на тих огън, докато стане на гъстота като хабиса. А вкусът му, според предпочитанията на онзи, що го яде, може да бъде сладък или кисел. След това му се добавя месото и се възвира два пъти, докато месото се пропие с вкуса на сместа, слага се прясна мента, и месото се отгребва, за да се насипе с черпак. Сетне лукът се сгъстява, досготвя се както сладкиш, и се отмахва.

Вторият вид

Месото се накълцва, вари се със счукан нахут, и се прави на топчета заедно с подправки, добавя им се ориз и хумус, сетне се пържи в мазнина. Взима се лук, обелва се, разделя се на две половини и се пържи заедно с месото в мазнината. А като наближи да стане готово, се добавя върху му от бульона [соса] на месото, винен оцет, мед и разни смесени подправки, шафран и стръкове мента. Сетне се насипва с черпак, та се поднася.

Трети вид

Сварява се месо, прави се на топчета, и цялото се запържва. Обелват се малки глави лук и се слагат върху месото, докато то се пържи. Когато стане наполовина готово, залей сместа със соса, подправки и много зелен кориандър [листа]. Възври многократно, докато сосът се изпари, остане само мазнината и лукът стане готов1.

Бележки

  1. Ибн ал-‘Адим, Китаб ал-уусла ила л-хабиб фи уасф ат-тайибат уа-т-тиб,ред. Сулайма Махджуб и Дуррийа ал-Хатиб,  Институт по арабско научно наследство (Ма’хад ал-турас ал-илми ал-араби) към университета в Алепо (Халаб),т. 2, 1988, сс. 578-579.