Три арабски рецепти за патладжан от XIII век

Буранийа

Взима се месо и се накълцва на ситно, сетне се вари, после се пържи с лук, зелен кориандър и люти подправки. Наред с това се правят топчета от месо със зелен кориандър, лук и люти подправки, които се пържат заедно с месото. После се слага в тиган сух лук заедно с разрязан с нож патладжан – след като е бил хвърлен във вода и соли, за да излезе черната вода от него и е бил изцеден – и се пържи в мазнина от овча опашка или сусамово олио, което да ги покрие. А когато се зачервят и се изпържи достатъчно, се слагат връз месото, и се поръсват със сух кориандър и лой от овча опашка. Отново се залива със шест-седем черпака от месен бульон и се оставя кротко да ври върху огъня, като час по час се разклаща, докато бульонът изври. Като се загребва после, се поръсва със сух кориандър, китайска канела и пипер.

Кибритийа

Взима се месо и се нарязва на ситно, сетне се вари, правят се топчета като за буранийа, и се пържат със стрит чесън, сух и зелен кориандър, и лой от овча опашка. Към тях се слагат ким, пипер, китайска канела. А когато се изпържи до достатъчна степен, патладжаните се разрязват наполовина, а всяка половина се срязва допълнително на четири. След като патладжанът е киснал във вода и сол и се отмие, се хвърля връз месото и му се слага малко от месен бульон. Стрива се малко трапезен праз (куррас ал-ма’ида), който се нарича още ал-курт, и се смила на дребно, добавя се отгоре и се оставя да ври, докато бульонът изври, а патладжанът стане готов – и после се сервира.

Пълнен патладжан

Взимат се големи селски патладжани, режат се откъм дръжката и се издълбават като им се отнема сърцевината, но не съвсем до обелката, за да остане все пак меснатост в тях. После се взима месо, прави се на кайма и се оформя [на кюфтета, топчета, парчета], и се вари. Когато стане готово, се стрива в хаван пак, докато стане гладка смес, слага се в метален тиган, разбърква се с прясна лой от овча опашка, заедно със сух кориандър, ким, пипер, китайска канела, много стрит зелен кориандър и смлян магданоз. Всичко това се пържи, докато се сгъсти. Подправя се със сол, и с него се напълват патладжаните, после те се захлупват с онова, което е отрязано от тях [дръжките] и се закрепват с три дървени шишчета, направени от добра дървесина. Като се стори това, се слагат в метален тиган и се пържат в лой от овча опашка, докато се зачервят. Слагат се в блюдо, поръсват се със сух кориандър, а когато се поднасят, се махат шишчетата и се хвърлят настрана1.

Бележки

  1. Ибн ал-‘Адим, Китаб ал-уусла ила л-хабиб фи уасф ат-тайибат уа-т-тиб,ред. Сулайма Махджуб и Дуррийа ал-Хатиб,  Институт по арабско научно наследство (Ма’хад ал-турас ал-илми ал-араби) към университета в Алепо (Халаб),т. 2, 1988, сс. 562-565.