Спанак: четири стари арабски рецепти от XIII в.

Първи вид

Накълцва се месо и се вари заедно с нахут и лук, докато се приготви. От [част от него] се приготвят топчета, и заедно с [остатъка от] месото се пържи в мазнина заедно със зелен кориандър и лук. Като се зачерви, отгоре му се туря нахутът. Взима се спанак, изчиства се и [листата се] режат наполовина. Слага се върху месото в тенджера, захлупва се и се оставя, докато стане. Сетне се поръсва със сух кориандър, чуква се връз него яйце и се оставя, докато се нагласи.

Втори вид

Месото се нарязва на едри парчета и се вари заедно с нахут. Като стане готово, месото се маха и се пържи в мазнина или [растително] масло, сетне връз него се туря от бульона му. Измива се ориз и се слага върху него, после се готви, докато стане, и му се слагат много скилидки чесън. Отделно се варят цели хубави листа спанак, докато станат, а после се слагат връз ориза и се оставят, докато попие водата и се стегне. Трябва да има много мазнина в него.

Трети вид

Същият, само че оризът трябва да е рядък, тъй че да може да се гребе с лъжица, а спанакът да плува в него, заедно с цели скилидки белен чесън и нахут.

Четвърти вид

Вместо ориз със спанака се слага фиде, а отгоре се чуква яйце.1

Бележки

  1. Ибн ал-‘Адим, Китаб ал-уусла ила л-хабиб фи уасф ат-тайибат уа-т-тиб,ред. Сулайма Махджуб и Дуррийа ал-Хатиб,  Институт по арабско научно наследство (Ма’хад ал-турас ал-илми ал-араби) към университета в Алепо (Халаб), т. 2, 1988, сс. 572-573.