Кюнефе по староарабски

Кюнефе (кунафа) от вида мамлуха

[Тестото за кори за] кюнефе се намазва със сусамово олио, нарязва се като нишки на тънко, слага се в чинията, напоява се със сусамово олио, смляна захар и ядки от смлян шам фъстък.

Друг вид

Като сте нарязали [тестото за кори за] кюнефе на тънки нишки заедно със сусамово олио, се напоява, докато е в чиния, с масло, и се поръсва със захар, шам фъстък и сироп, тъй като така става по-вкусно, отколкото само със сусамово олио в кюнефето. Но трябва по време на нарязването да се използва сусамово олио.

Още една разновидност

Ядки от шам фъстък се бланшират, смилат се заедно със захар и се омесват с розова вода. Взима се от [тестото за] кюнефе, намазва се със сусамово олио и фъстъкът се слага в него, навива се на руло, [нарязва се], и се напоява с гъст сироп и прясно сусамово олио.

Друг вид

[Тестото на корите за] кюнефе се пържи в сусамово олио и му се слага сироп. Поръсва се със захар и ядки от шам фъстък.

Разновидност, известна като ахмимия

Един ратл [ок. 400 гр.] от тесто за кори за кюнефе се нарязва и се слага в тигана заедно с 4 оки (ауаки) сусамово олио, и се запържва малко. После върху му се поръсва ратл от стрита захар и се разбърква, докато освободи сусамовото олио, което е поело. Това е знак, че трябва да престанете с пърженето. После се добавят четири оки пчелен мед и се разбърква, след което се добавят още четири смлян, стрит лешник, и се сваля от огъня. Добавя се мускус и розова вода, и се оставя настрана. Този вид може да изтрае до година без да се промени – и колкото повече напредва времето, толкова по-добро става1.

Бележки

  1. Ибн ал-‘Адим, Китаб ал-уусла ила л-хабиб фи уасф ат-тайибат уа-т-тиб, ред. Сулайма Махджуб и Дуррийа ал-Хатиб,  Институт по арабско научно наследство (Ма’хад ал-турас ал-‘илми ал-араби) към университета в Алепо (Халаб), т. 2, 1988, сс. 626-628.