„Бере ли се грозде от тръни“: най-странните фетви

Знаете за моята слабост към превод на фетви от големите онлайн портали. Та къде иначе може да разберем толкова непосредствено как ислямската норма се схожда към практиката, какво вълнува мюсюлманите в тяхното ежедневие, какво се смята за валиден проблем в шариата? Как иначе може да отличим колко различни могат да бъдат религиозното мислене и аргументация от това на секуларния външен наблюдател, който произволно подбира сферите си на интерес и често пъти изгражда силно романтична или схематична представа за вярващите от която и да е религия? Къде иначе може да проследим нишката, която води към конкретен отговор на даден верски казус?

Оказва се, обаче, че решенията на мюфтиите често пъти скандализират самите араби, най-вече по-секуларно настроените измежду тях. Понякога самите те събират извадки от най-странните решения на религиозни казуси, на които попадат. Да се поддадем малко на този популярен патос и да надзърнем към бисерите на религиозния десижън мейкинг и света на правоверните инфлуенсери.

Платформата за арабски милениъли YallaFeed [какво име само!] събира публикация с „10те най-странни фетви, публикувани в арабския свят„. Там откриваме забавни неща. Например, месото на джиновете е позволено за ядене. Според шейх Мухаммад ар-Загби няма проблем мюсюлманите да го консумират, ако джиновете са се въплътили в камили или друг добитък. За друг шейх от Йемен пък ако жените сядат на столове, това ги излага на риск от секс с джинове, и съответно, ако те правят това, биват смятани за прелюбодейки. Салих ал-Фаузан от Саудитската Арабия на свой ред твърдял, че е възбранено – харам!, направо грях – да се проклинал „Израел“ (араб. Исраил), тъй като това е другото име на пророка Якуб (Яков), признаван и от Корана. Та затуй по-правилно било да се проклинат просто „юдеите“ (ал-йахуд). Ислямските основания за футбола пък са разгледани от Абд Аллах ан-Наджди, автор на проучването „Топката под краката на водещите джихад“ (Ал-кура тахта акдам ал-муджахидин), който изтъква като основно условие за практикуването на спорта заздравяването на тялото с цел водене на „борба (джихад) по пътя на Аллах“. Проповедникът от Египет Усама ал-Кути постановява, че е позволено един мъж да гледа една жена, докато се къпе, за да установи дали става за негова съпруга или не. А според проповедник от Мароко се позволява да се консумира канабис от онзи мъж, който е „подложен на изпитание от Аллах чрез грозна съпруга“. Абд ал-Азиз ибн ал-Баз дава своя принос с постановлението, че земята е плоска и слънцето се върти около нея. До него застава и бившият декан на факултета по ислямско право в университета ал-Азхар в Кайро – шейх Рашад Хасан Халил – който твърди, че ако съпружеската двойка е напълно гола по време на секс, това прави бракът невалиден и го отменя.

Жанрът „най-странните фетви“, оказва се, въобще не е рядък – откривам подобни рубрики тук и тук, и тук.

На техен фон египетската фетва от Иззат ал-Атия от ал-Азхар през 2007 за това, че мъже може да работят с жени в службата им, само ако преди това бозаят от тях, изглежда направо нормална. Тя също имаше своите нормативни основания в Сунната. Според тях мъже може да имат ежедневни и работни отношения с жени, ако тези мъже са част от позволения кръг представители на силния пол.

Сие ми усердно вам желаем и ви трудившему ся благонаклоненни будите. И здравствуйтя!