Пиле с нар по арабски от XIII век: четири рецепти

Смачкват се на ситно семенца от нар, прецеждат се и се сгъстяват със смлян бадем. Слага му се захар, мента, канела и мастикс, сетне се вари гъсто на огън. Добавя се пилето1 – което е било сварено и пържено в тиган – и се възвира. Ако искаш да добавиш и тиква, го стори.

Друг вид

Варят се семенцата от нара, слага им се захар, мента, канела и розова вода. После се хвърля вътре пилето, сурово, измито и чисто, и се готви, докато стане. После се поднася – и това е най-вкусният начин да приготвиш такова ястие.

Още един вид с нар

Смачкват се семенцата от нар, прецежда се сокът им, подслажда се със захар, и се сгъстява със смлян бадем. Слага му се джинджифил, докато стане достатъчно люто, парчета дюля и ябълка от Фатхи. Вареното пиле се нарязва, пържи се в тиган, и се хвърля вътре. Този вид ястие се нарича “сгъстени семенца от нар” (хабб румман мухассар).

Друг вариант

Отделят се семенцата от свеж нар, измиват се, подсушават се, изстискват се и се прецеждат. Слага им се захар, стиска мента, смачква се, и се възвира на огън. После му се добавя пърженото на тиган пиле, докато се сгъсти. А ако желаеш да му добавиш тиква, го стори2.

Бележки

  1. Илюстрацията не е взета от кулинарен наръчник, не се подвеждайте. Вижте тук.
  2. Ибн ал-‘Адим, Китаб ал-уусла ила л-хабиб фи уасф ат-тайибат уа-т-тиб, ред. Сулайма Махджуб и Дуррийа ал-Хатиб,  Институт по арабско научно наследство (Ма’хад ал-турас ал-‘илми ал-араби) към университета в Алепо (Халаб), т. 2, 1988, сс. 533-534.